Понеділок., 29. квітня 2024
У Берегах, що на Берегівщині знову був фестиваль - ловили рибу та варили уху  

 

 У кінці минулого тижня у зоні відпочинку біля Березького озера було велелюдно: тут втретє проводили фестиваль рибалок та угорської ухи, який має статус міжнародного, адже починаючи з минулого року в ній беруть участь й закордонні команди.

  
               

             

 

 

У суботу з самого ранку першими на старт вийшли рибалки. Після інструктажу та жеребу, що провів Олександр Владика з магазину „Карась”, що у Берегові, всі зайняли свої міста у секторах, щоб після сигналу – пострілу рушниці – розпочати змагання.

Всього за трофеї та цінні призи боролися більше 70 учасників. Після завершення змагань та зважування журі назвали кращих у номінаціях. У категорії найбільшої сумарної ваги впійманої риби перше місце здобув Юрій Альбок. „Срібло” у Чаба Демйен, а „бронза” у Крістіана Туровці. У категорії найбільшої за вагою впійманої риби переміг Іван Соколович, а найбільшу кількість риб впіймав вже згадуваний Чаба Демйен. Найрезультативнішою учасницею змагань стала Юліанна Вірван, а кращий результат серед юніорів показав Бенце Райплик.

Паралельно проходив конкурс з приготування ухи (угорською „halászlé” - голасле), участь в якому взяли 12 команд, а зокрема команда з угорського міста Гойдубосормень, за яку виступали й близнюки Гайдан - чемпіони Угорщини у кулінарному жанрі. Вони, до речі, приготували прекрасну композицію з дарів моря.  

Страви — серед них уху з квашеною капустою (угорською „korhely halászlé”), що готувала команда Будинку вина "Берегвідек" — дегустували члени журі на чолі з головою Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлоти Чізмар.  

Після ретельного обговорення титул Майстра приготування угорської ухи золотого ступеню здобула команда з Гойдубосормень. „Срібло” у представників „Шеркерт”, а „бронзу” здобула команда з назвою „Вус сома”.  

Найкращі з найкращих отримали також спеціальні призи, зокрема запрошення на чемпіонат Угорщини з приготування ухи, на який зможуть поїхати представники команди „Берегі то”.  

Слід зазначити, що під час свята учасники та гості мали змогу спробувати свої сили та навики у різних веселих конкурсах: чищення риби, кидання дерев’яних ложок, естафеті з качалками - вони навіть магнітних рибок ловили.  

Цьогорічний фестиваль був ще змістовнішим, адже у неділю, відбулося справжнє кулінарне свято - фестиваль традиційних страв Берегівщини. Участь в ньому взяли команди-призери міжнародних кулінарних змагань, котрі готували оригінальні голубці, бограч-гуляш, боб-гуляш, інші смачні страви.  

Цього ж дня бажаючі мали змогу впіймати хижих риб, яких чимало у мальовничому Березькому озері.  

Окремо слід зазначити, що винороби краю представили на святи свою найкращу продукцію. Серед них був й відомий Карло Шош, вино „Іршаї Олівер” якого на передодні фестивалю отримав золоту медаль на міжнародному конкурсі у головному місті Угорщині, Будапешті.  

Гостей веселили колективи художньої самодіяльності, жива музика. Вони мали змогу оглянути місцевий міні-зоопарк, а також величних корів породи угорська сіра, що паслися поруч. До речі, родзинкою свята став гуляш, приготовлений з червоним вином,  

Участь у фестивалі взяли голова Берегівської райради Андрій Бігарі — по рецепту якого, між іншим, готували згадувану уху з квашеною капустою —, голова РДА Ігор Свищо зі своїми заступниками. Також завітав на фестиваль перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко та міський    голова Берегова Іштван Гайдош.  

Цьогорічне свято рибалки та угорської ухи вже позаду, але чекаємо всіх й наступного року у зоні відпочинку „Берегі-то” біля Березького озера, щоб разом взяти участь у наступному фестивалі!  

Оргкомітет